Lyriikka-analyysi: Mark Knopfler – What It Is

Mark Knopflerin kappale ”What It Is” tarjoaa rikkaan kuvastollisen ja tunteellisen kudelman, joka heijastaa sekä henkilökohtaisia että kollektiivisia kokemuksia.

Knopfler, joka tunnetaan tarinankerronnan taiturina, kutoo narratiivia, joka ylittää kirjaimellisen merkityksen ja käsittelee kaipuun, nostalgian ja ihmisen tilan teemoja.

Ensimmäinen säkeistö

Avaussäkeistö asettaa eläväisen kuvan yöelämästä ja ilonpidosta, mutta samalla siinä on häviämisen ja etsinnän sivuvirtauksia.

Kuvaukset ”drinking dens spilling out” (juottoloiden tyhjentyminen) ja ”lads and lasses falling about” (pojat ja tytöt hoipertelevat) maalaavat kuvaa vilkkaasta yöstä, mutta maininta ”down around the dungeon doors” (lähellä vankiloiden ovia) viittaa syvempään epätoivoon ja etsintään.

”Everybody’s looking for somebody’s arms to fall into” (kaikki etsivät syliä, johon kaatua) kuvastaa ihmisten universaalia tarvetta yhteyteen ja lohtuun.

Kertosäe

Toistuva kertosäe ”That’s what it is, It’s what it is now” (Se on mitä se on, se on nyt mitä se on) on yksinkertainen, mutta syvällinen ilmaus.

Se viittaa siihen, että elämän realiteetit on hyväksyttävä sellaisina kuin ne ovat, mikä viittaa jonkinlaiseen kohtaloon tai väistämättömyyteen.

Toinen säkeistö

Toisessa säkeistössä Knopfler tuo esiin kontrastin kylmien monumenttien ja lämpimien tavernoiden välillä, korostaen ihmisten tarvetta lämmölle ja yhteisöllisyydelle kovina aikoina.

”People curse the government and shovel hot food down” (Ihmiset kiroavat hallitusta ja kauhovat kuumaa ruokaa) kuvaa tyytymättömyyttä ja selviytymistä.

”Lights are out in the city hall” (Valot ovat sammuneet kaupungintalolla) viittaa ehkä hallinnolliseen laiminlyöntiin tai yhteiskunnalliseen epäjärjestykseen.

Kolmas säkeistö

Kolmannessa säkeistössä Knopfler siirtyy historialliseen ja kulttuurilliseen maisemaan, puhuen ”garrison sleeps in the citadel” (varuskunta nukkuu linnakkeessa) ja yksinäisestä skottilaisesta säkkipillipelaajasta.

Tämä säkeistö kutsuu esiin kuvia menneisyydestä ja Skotlannin sotaisasta historiasta, samalla kun ”highland drums begin to roll” (ylänköjen rummut alkavat jytistä) herättää voimakkaita tunteita ja ylpeyttä.

Neljäs säkeistö

Neljännessä säkeistössä Knopfler käyttää kirjallisia viittauksia, kuten ”Wee Willie Winkie” ja ”Dirty Dick”, jotka tuovat esiin brittiläisen kulttuuriperinnön elementtejä.

Tämä säkeistö luo yhteyden menneisyyden ja nykyisyyden välille, mikä viestii ajan jatkuvuudesta ja ihmiskokemuksen yhteisistä säikeistä.

Kokonaisuudessaan ”What It Is” on mestarillisesti kerrottu kappale, joka käsittelee syviä inhimillisiä teemoja käyttäen monimutkaista kuvastoa ja tunteita.

Knopflerin kyky välittää voimakkaita tarinoita ja tunteita musiikkinsa kautta resonoi kuulijoiden kanssa, tehdessään tästä kappaleesta ajattoman mestariteoksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *