Lyriikka-analyysi: Sia – Unstoppable

Sian Unstoppable kappale kertoo itsevarmuudesta, sisäisestä voimasta ja haavoittuvuuden peittämisestä julkisessa roolissa.

Analysoimme sen osa-alueittain:

Ensimmäinen osa

Kappaleen alku ”All smiles, I know what it takes to fool this town” viittaa siihen, että henkilö tietää, miten esiintyä ja mitä tehdä ollakseen hyväksytty yhteisössään tai yhteiskunnassaan.

Tämä henkilö jatkaa roolinsa esittämistä ”til the sun goes down and all through the nighttime”, mikä osoittaa jatkuvaa ponnistelua ja ehkä jopa uupumusta ylläpitää tätä julkisivua.

Toinen osa

”I’ll tell you what you wanna hear / Leave my sunglasses on while I shed a tear” kertoo siitä, kuinka henkilö peittää todelliset tunteensa ja näyttää ulkopuolisille vain sen, mitä he haluavat kuulla tai nähdä.

Tämä rivi kuvaa myös haavoittuvuuden ja surun peittämistä julkisesti.

Kolmas osa

”I put my armor on, show you how strong I am” toistuu läpi kappaleen ja korostaa tarvetta suojata itseään ja näyttää ulkoisesti vahvalta, vaikka sisällä myrskyisikin.

Tämä ”haarniska” voi olla vertauskuva emotionaaliselle tai psyykkiselle suojamuurille, jonka henkilö rakentaa ympärilleen.

Kertosäe

Kertosäessä ”I’m unstoppable / I’m a Porsche with no brakes” ja muut vertauskuvat, kuten ”I’m invincible” ja ”I’m so powerful, I don’t need batteries to play”, kuvaavat itsevarmuutta, voittamattomuutta ja kykyä hallita tilanteita ilman ulkopuolista apua.

Tämä osa kuvastaa henkilön itsevarmuutta ja sisäisstä voimaa, mutta se voi myös peilata sitä, kuinka henkilö haluaa muiden hänet näkevän, peittäen samalla mahdolliset epävarmuudet.

Neljäs osa

”Break down, only alone I will cry out loud / You’ll never see what’s hiding out” paljastaa kappaleen syvemmän kerroksen, jossa henkilö tunnustaa murtuvansa ollessaan yksin.

Tämä osoittaa, että vaikka henkilö esittää ulospäin vahvaa ja voittamatonta, sisäinen todellisuus voi olla toinen, täynnä piilotettuja haavoittuvuuksia ja tunteita.

Yhteenveto

Kappale käsittelee ulkoisen rohkeuden ja sisäisen haavoittuvuuden välistä ristiriitaa.

Vaikka henkilö voi vaikuttaa ulkoisesti ”pysäyttämättömältä”, kappaleen syvempi sanoma paljastaa, että jokainen meistä kokee hetkiä, jolloin tunnemme itsemme haavoittuviksi ja yksinäisiksi.

Kappaleen toistuva ”I’m unstoppable today” voi myös toimia itsensä vahvistamisen ja motivaation lähteenä, muistuttaen meitä siitä, että voimme kohdata vaikeudet ja jatkaa eteenpäin, vaikka kohtaisimmekin haasteita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *