Lyriikka-analyysi: Whiskey in the Jar

Whiskey in the Jar on yksi tunnetuimmista irlantilaisista kansanlauluista, joka kertoo rosvoilusta, petoksesta ja rakkaudesta. Laulu on saanut monia cover-versioita, jotka ovat tulleet erittäin tunnetuiksi myös omillaan.

Esimerkiksi Thin Lizzy teki Whiskey in the Jarista rock-version 1970-luvulla, ja Metallica toi laulun raskaamman rockin yleisölle 1990-luvun lopulla. The Dublinersin versio pysyy lähempänä alkuperäistä kansanlaulua. Jopa Grateful Dead on esittänyt kappaleen live-esityksissään.

Kappaleen lyriikka seuraa varkaan tarinaa Kerry-vuorilla, joka ryöstää rahat kapteeni Farrellilta. Tarina etenee kun varas paljastuu naisystävänsä Jennyn petokseksi, mikä johtaa hänen pidätykseensä.

Tämä vanha tarina heijastaa aikakautensa arvoja ja kulttuurisia normeja, mukaan lukien varovaisuuden naisia kohtaan, jotka ”eivät koskaan voi olla helposti” ymmärrettäviä tai luotettavia, ja siinä kuvataan myös irlantilaisten mieltymystä viskiin, joka näyttää olevan ongelmanratkaisun lähde.

Toistuva ”mush-a ring dumb-a do dumb-a da” on hyvä esimerkki laulelmanomaisesta tavusta, joka on tarkoitettu korostamaan rytmiä ja säilyttämään kuulijoiden huomio, kun taas ”whack fall the daddy-o” toimii kertosäkeen korostajana.

Kappaleen juoni on yksinkertainen mutta vahva, käsitellen rehellisyyden ja petoksen teemoja, ja korostaa, että vaikka varas voi päästä hetkellisesti voitolle, lopulta hän voi joutua petetyksi ja vangituksi omien tekojensa seurauksena.

Laulu kertoo myös toivosta ja uskollisuudesta, sillä varas toivoo armeijassa olevan veljensä pelastavan hänet. Lopulta laulu palaa sen alkuperäiseen teemaan, joka ylistää elämän yksinkertaisia nautintoja – ”juice of the barley” ja kauniiden neitojen seuraa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *