Lyriikka-analyysi: Nine – Make or Take

Nine feat. Smooth Da Hustler kappale Make Or Take käsittelee selviytymisen ja menestyksen teemoja haastavassa ympäristössä.

Se käy läpi taistelun, joka liittyy yhteiskunnallisen ja taloudellisen aseman parantamiseen, usein vastoinkäymisistä huolimatta.

Intro

Intro esittelee ajatuksen, että on olemassa monia tapoja saavuttaa tavoitteet, mutta päähenkilö aikoo tehdä asiat omalla tavallaan, ”the Darc Mass way”, mikä viittaa ainutlaatuiseen tai erilaiseen lähestymistapaan.

”I’m either gonna make it or I’ma take it” ilmaisee päättäväisyyttä saavuttaa menestystä hinnalla millä hyvänsä.

Kertosäe

Kertosäe korostaa selviytymismentaliteettia, jossa henkilö on valmis tekemään mitä tahansa (”hustling and pumping”) varmistaakseen menestyksen ja välttääkseen ”myrskyisen sään” eli vaikeat ajat.

”Got my act together either make or take” ilmaisee valmiuden toimia ja ottaa vastuu omasta kohtalostaan.

1. säkeistö

Ensimmäisessä säkeistössä käsitellään vapauden ja rohkeuden maata, mutta päähenkilö tuntee silti olonsa orjaksi, mikä viittaa sisäiseen taisteluun ja yhteiskunnan rajoituksiin.

Maininta ”corrupt political officials” ja ”propaganda” viittaa yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuuksiin ja vaikeuksiin, joita henkilö kohtaa pyrkiessään menestykseen.

”I’m building a monopoly now copy me” voi viitata pyrkimykseen taloudelliseen itsenäisyyteen ja menestykseen.

2. säkeistö

Toisessa säkeistössä korostetaan rahan merkitystä ja sen vaikutusta henkilön elämään (”so I gotta get mine”).

Viittaus menneisyyteen, jolloin ”crime pays”, osoittaa, että päähenkilö on kenties kokeillut tai harkinnut epäeettisiä keinoja selviytyäkseen.

”There’s six million ways to die but only one to live” korostaa elämän arvaamattomuutta ja tarvetta keskittyä elämän parantamiseen.

3. säkeistö

Kolmannessa säkeistössä ”refuse to lose similar to Chuck” voi viitata päättäväisyyteen, joka muistuttaa julkisuuden henkilöä (mahdollisesti Chuck D:stä Public Enemystä).

”Trail after trail, tribulation after tribulation” kuvaa jatkuvia haasteita, ja ”I’m sick of the plantation” ilmaisee halua päästä eroon yhteiskunnan asettamista rajoituksista ja epäoikeudenmukaisuudesta.

”Make or take is the thesis” palaa kappaleen keskeiseen teemaan, jossa päähenkilö on valmis tekemään mitä tahansa selviytyäkseen ja menestyäkseen.

Yhteenveto

Lyriikat kuvaavat taistelua menestyksen saavuttamiseksi vaikeissa olosuhteissa, korostaen yksilön päättäväisyyttä ja valmiutta käyttää sekä eettisiä että epäeettisiä keinoja tavoitteidensa saavuttamiseksi.

Kappale käsittelee yhteiskunnallisia ja taloudellisia esteitä, henkilökohtaista taistelua ja pyrkimystä parempaan elämään.

Se esittää kysymyksiä oikeudenmukaisuudesta, valinnanvapaudesta ja siitä, miten pitkälle yksilö on valmis menemään saavuttaakseen toivomansa elämänlaadun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *